Proeflicentie – Reclamefilmpje maken

Reclamefilmpje maken – Proeflicentie

Gouden Regel - les 3

Doel

  • De kinderen oefenen elkaar te vertrouwen

  • De kinderen denken na over de effecten van de Gouden Regel in de klas

  • De kinderen oefenen met samenwerken

Doel in kindertaal

  • We oefenen elkaar te vertrouwen

  • We kunnen met elkaar samenwerken

  • We weten wat het effect van de Gouden Regel in onze klas is

Benodigdheden

  • Blinddoek

  • Papier en pennen

Inleiding

Vertrouwen en Samenwerking

Benoem de doelen van deze les en leg het onderstaande spel uit waarbij vertrouwen en samenwerking centraal staan.

Een kind krijgt een blinddoek voor en moet (zonder schoenen) op een tafel gaan staan waar kinderen omheen zitten. Het geblinddoekte kind moet nu kleine stapjes nemen op de tafel. Als het kind te dicht bij de rand komt, krijgt hij of zij een tikje op zijn voet. Speel dit spelletje een aantal keer en vraag naar de bevindingen van het geblinddoekte kind.

Vraag ook waarom het bij dit spel noodzakelijk was om je aan de Gouden Regel te houden. (als je elkaar behandeld zoals jezelf behandeld wilt worden, vergroot je het vertrouwen en werk je goed/beter met elkaar samen)

Kern

Uitbeelden

Reclame filmpje maken

Verdeel de klas in groepjes van twee of drie kinderen. Zij gaan met elkaar een toneelstukje van een reclamefilmpje over de Gouden Regel maken. Met deze reclame moeten mensen die de Gouden Regel niet kennen overtuigd worden van het nut en de effecten van het toepassen van deze regel. 

Laat de groepjes op een papier eerst de situatie beschrijven en bedenken welke rollen er zijn. Benadruk dat een reclame vaak kort is (maximaal een halve minuut). Geef de kinderen 20 minuten de tijd om de reclame te bedenken en te oefenen.

Afsluiting

Reclames bekijken

Laat ieder groepje zijn of haar toneelstukje uitspelen en geef een groot applaus! Vraag hoe de samenwerking verliep tijdens het oefenen van de reclames. Hebben de kinderen de Gouden Regel toegepast tijdens het oefenen?

Tips

Tips naar aanleiding van deze les:

Indien mogelijk zou je de reclames kunnen (laten) opnemen  en later terugkijken. Leuk om op een ouderavond of aan andere klassen te laten zien!

Hi, wij zijn Mieke & Dorien. We zijn erg benieuwd wat je van deze les vond en of je feedback hebt.

Laat wat horen

All rights reserved Vriend Vijand